Amsterdamse burgemeester Halsema wil verbod op cryptobetalingen

24 mrt , 10:49 NEWS
schermafbeelding 2024 02 28 om 154950
Een team van Amsterdamse justitie, politie en bestuur heeft in een dringende oproep aan het kabinet gevraagd om strengere wetgeving tegen cybercriminaliteit. In een gezamenlijke brief waarschuwen zij dat Nederland een centrale rol speelt in wereldwijde digitale misdaad en dat de huidige regelgeving ernstig tekortschiet, zo meldt Het Parool.
Volgens cijfers uit 2024 vonden via Nederlandse servers maar liefst 200 miljoen cyberincidenten plaats. Bijzonder zorgwekkend is dat ruim 60 procent van het Europese kindermisbruikmateriaal op Nederlandse servers werd gehost. Amsterdam, waar 71 procent van de nationale datacenters staat, is hierdoor uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor digitale criminaliteit.

Aanbevolen Video

Scroll om verder te lezen

"De prominente rol van Nederland in de hostingsector brengt niet alleen economische voordelen, maar ook een alarmerende toename van cybercriminaliteit met zich mee," stelt de coalitie onder leiding van burgemeester Femke Halsema in de brief aan minister David van Weel van Justitie en Veiligheid.
Naast Halsema ondertekenden hoofdofficier van justitie René de Beukelaar, politiechef Peter Holla en landelijke cybercrime-experts de brief, die ook is geadresseerd aan minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken en staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering.
De autoriteiten waarschuwen specifiek voor zogenaamde 'bulletproof hostingbedrijven' die servers verhuren zonder identiteitscontrole. Ook tussenpersonen ('resellers') bieden extra lagen van anonimiteit. Zelfs bij grote internationale operaties tegen ransomware, zoals Operation Endgame, bleek het vrijwel onmogelijk om verdachten op te sporen.
Om deze problemen aan te pakken, pleiten de autoriteiten voor verplichte klantregistratie door hostingbedrijven en een verbod op cryptobetalingen. Hoewel er al enige wetgeving bestaat, zoals de wet digitale diensten, wordt volgens de briefschrijvers de kern van het probleem niet aangepakt.
"Het is tijd om criminelen uit de anonimiteit te halen," concluderen zij in de brief die woensdagochtend naar de ministeries is gestuurd.