Burgemeester Carola Schouten wil dat
Feyenoord zich actiever uitspreekt tegen wangedrag van supporters en pleit voor een officiële gedragscode voor supportersverenigingen. Dat liet ze donderdag weten tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad over veiligheid en inclusiviteit rond de club.
Aanleiding voor de discussie zijn ernstige incidenten, waaronder antisemitische en homofobe uitingen door leden van de harde kern, doodsbedreigingen en recente intimidaties richting Paul van Dorst, oprichter van LHBTIQ+-supportersgroep de Roze Kameraden. “Een inwoner van onze stad wordt iets toegewenst wat ik hier niet ga herhalen”, aldus Schouten. “Het gebeurt in naam van Feyenoord. Dan heb je als club de verantwoordelijkheid om daar afstand van te nemen.”
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
De burgemeester heeft inmiddels twee keer met de directie van Feyenoord gesproken. De club stelt dat ze geen controle heeft over gedrag van supporters buiten het stadion en dat ze niet op elk incident kan reageren. Schouten is het daar nadrukkelijk mee oneens: “Ook al doe je het niet zelf, het gebeurt wel uit jouw naam. Het maakt uit wat Feyenoord zegt en doet.”
Schouten is voorstander van een gedragscode die supportersverenigingen moeten ondertekenen als ze officieel met de club willen samenwerken. Met zo’n code kunnen er duidelijke grenzen gesteld worden, stelt ook CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn: “Als je de maatschappelijke waarde van Feyenoord erkent, dan moet je ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.”
De roep om een gedragscode wordt breed gedragen in de raad. Het CDA dient volgende maand een motie in, met steun van onder andere de VVD. Schouten ziet het als een gezamenlijke taak: “Feyenoord staat er niet alleen voor. Dit is iets wat ons allemaal aangaat.”
Tegelijk zoekt de burgemeester nadrukkelijk samenwerking met de club, in tegenstelling tot haar voorganger Ahmed Aboutaleb. Die botste geregeld met de clubleiding. Schouten wil Feyenoord aanspreken op verantwoordelijkheid én ondersteunen bij verandering. “We moeten samen onze schouders eronder zetten.”
Tim Hofman onderzocht met zijn programma BOOS misstanden bij Feyenoord op het gebied van supporters. Zo werden er zaken in de doofpot gestopt en hadden supporters met een criminele achtergrond en stadionverbod veel toegang tot de club.