De organisatie achter het Eurovisie Songfestival, European Broadcasting Union (EBU), heeft na vele klachten vandaag de opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de eigen organisatie. Er zou bij deze editie van het Eurovisie Songfestival een onveilige sfeer zijn ontstaan.
Het onderzoek zal bestaan uit het anoniem ondervragen van de delegaties. Nederland deed zelf al een officiële melding bij de organisatie van een onveilige sfeer.
Niet alleen Nederland sprak zich uit, ook Litouwen, Zwitserland, Portugal, Ierland en Noorwegen spraken zich kritisch uit over de gespannen sfeer achter de schermen. De Noorse inzending, Gate, twijfelde zelfs tot het laatste moment voor de finale om zich terug te trekken uit het Songfestival.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
EBU legde eerst de boze reacties van deelnemende delegaties naast zich neer in een officieel statement. De organisatie legde de schuld bij de deelnemende landen zelf.
"We vinden het heel jammer dat sommige delegaties zich niet aan de regels hebben gehouden tijdens het evenement en tijdens uitzendingen. We hebben diverse delegaties gesproken over incidenten die ons ter ore zijn gekomen. De EBU gaat verder in gesprek met de voorzitters van de delegaties en zal een evaluatie doen van dit Songfestival”, stond toen in het statement. Hier komen ze van terug en doen laten ze een onafhankelijk onderzoek doen.
Hierin zal ook
Joost Klein een onderdeel van het onderzoek zijn. Hij was de eerste artiest in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival die werd uitgesloten van verdere deelname terwijl het festival alle in volle gang was. Volgens een cameravrouw zou Klein een dreigende beweging naar haar hebben gemaakt. Justitie in Zweden is nog steeds bezig met een onderzoek naar het incident.