Het CBS is vandaag naar buiten getreden met een onderzoek over online criminaliteit en de cijfers zijn verontrustend. Ruim 2,4 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder zijn afgelopen jaar slachtoffer geworden van een vorm van online criminaliteit.
Het onderzoek draait om delicten als oplichting en fraude ), maar ook bedreigingen, pesten, stalking en shame sexting. Er komen opvallende cijfers naar voren in het onderzoek. Zo is ruim negen procent van de mensen boven de 15 afgelopen jaar slachtoffer geworden van oplichting en fraude. Dat is een stijging van twee procentpunt ten opzichte van 2022. Het aantal slachtoffers van hackers is iets gedaald naar ruim vier procent en het aantal slachtoffers van bedreiging bleef hetzelfde met ook ruim vier procent.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
Terwijl men toch vaak denkt aan ouderen bij online criminaliteit ligt het toch anders en dat is eigenlijk niet zo vreemd. Jongeren zijn nou eenmaal actiever op internet, waardoor zij ook vaker slachtoffer zijn. Van de mensen tussen de 15 en 25 jaar is zo'n twintig procent slachtoffer geworden, terwijl dit bij de 65-plussers op tien procent ligt. Het grootste verschil zit hem in de categorie online bedreigingen.
Een ander opvallend punt aan het onderzoek heeft betrekking op de aangiftes. Slechts zestien procent van de slachtoffers deed aangifte en 45 procent klopte aan bij een andere instantie dan de politie, zoals meld- of adviespunten voor online criminaliteit. Als reden voor het lage aangiftecijfer wordt vaak aangegeven dat men het idee heeft dat het toch niets helpt.