De Tweede Kamer wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor sociale mediaplatforms zoals
TikTok, Instagram, Facebook en Snapchat gaan invoeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hier gisteren voor gestemd. Er is vanuit de politiek grote zorgen over de impact van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
Op dit moment bepalen sociale media bedrijven zelf vanaf welke leeftijd jongeren een account mogen aanmaken. Volgens de Europese regels mogen jongeren echter alleen onder de 16 met toestemming van hun ouders een account hebben. Volgens de D66 worden deze regels niet nageleefd en moeten er nog strengere regels komen.
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
Volgens hun groeit het aantal kinderen met een telefoonverslaving en tonen onderzoeken aan dat langdurig gebruik van sociale media schadelijk kan zijn voor het mentale welzijn. De nieuwe minimumleeftijd zou specifiek moeten gelden voor apps die een algoritme gebruiken om gebruikers zo lang mogelijk in de app te houden. Dit betekent dat platforms zoals WhatsApp buiten de maatregel zouden vallen.
Daarnaast wil de Tweede Kamer ook dat het kabinet zich op internationaal niveau inzet voor strengere regels voor techbedrijven. D66 vindt dat de bescherming van jongeren een Europese aanpak vereist. Nederland zou hierin het voortouw moeten nemen om richtlijnen te ontwikkelen.
Australië kondigde in november een zelfde soort wetsvoorstel aan om sociale media onder de 16 jaar te verbieden, maar loopt tegen problemen aan bij de uitvoering.