Twee clubs bij de laatste zestien in de Champions League. Ook in de Europa League zijn nog twee teams actief in maart. Een ongekende prestatie voor het Nederlandse voetbal en de Eredivisie lijkt hiermee dit jaar opnieuw bij de beste zes landen te eindigen. Het lijkt er op dat er volgend jaar twee of drie Nederlandse clubs in de Champions League actief zullen zijn en ook voor het jaar erna is de kans groot.
Een aantal jaar geleden stond Nederland nog 14e op de Europese lijst en momenteel is Nederland zesde. Alleen Frankrijk, Engeland, Italië, Duitsland en Spanje heeft Nederland nog voor zich te dulden. Portugal en België staan bijvoorbeeld al achter Nederland. Maar wat heeft ervoor gezorgd dat Nederland
zo’n grote sprong op de coëfficientenlijst gemaakt heeft?
Jonge talenten in de Eerste divisie
Aanbevolen Video
Scroll om verder te lezen
De opmars staat niet helemaal los van de instroom van enkele jonge teams in de Eerste divisie. De tweede competitie van Nederland kent met Jong
Ajax, -PSV, AZ en FC Utrecht op dit moment vier teams met de beste talenten van de grote clubs. Alleen
Feyenoord miste destijds de boot. Het betekent dat spelers die uit de jeugd van bijvoorbeeld Ajax doorstromen, eerst kerels kunnen worden in de fysiek sterke Eerste divisie. Ook spelers die net buiten de selectie van het eerste team vallen kunnen op een behoorlijk niveau minuten maken en ontmoeten goede teams uit de top van de competitie.
Die tweede competitie in Nederland is daarnaast ook enorm spannend.
Wedden op de eerste divisie wordt naar het einde van het seizoen dan ook spannender dan ooit. De top zeven staat binnen 7 punten verwijderd van elkaar.
Met onder andere FC Volendam, Excelsior, ADO Den Haag, Cambuur en de Graafschap is er een spannende titelstrijd gaande. Dat de jonge talenten hierdoor een zware tegenstand ervaren is natuurlijk een grote plus in hun opleidingsjaren.
Meer bewustzijn van het belang van Europese prestaties
Ook bij de KNVB zijn er de afgelopen jaren stappen genomen om de Nederlandse clubs optimaal voor te bereiden op Europese wedstrijden. Zo faciliteert de voetbalbond de topclubs om een weekend vrij te kunnen krijgen in de aanloop naar een belangrijk Europees duel. Ook stromen zij pas later in bij de KNVB Beker, zodat ze wat minder belast worden aan het begin van het seizoen.
Het is natuurlijk lastig te bewijzen, maar het lijkt erop dat dit de afgelopen jaren wel degelijk invloed heeft gehad op de prestaties van onder meer Ajax,
PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ. Zo plaatste Ajax zich voor de Europa League nadat ze een wedstrijd vrij kregen, wat zorgde voort extra rust voorafgaand aan het duel. Hierdoor konden ze extra scherp uit de hoek komen in
het duel met Union in de tussenronde van de Europa League.
Hoe gaat het nu verder?
Dit seizoen zijn er begin maart dus nog vier van de zes ploegen actief in Europa. Dat is ook nodig, want binnen twee jaar valt een uitstekend seizoen weg, waardoor Portugal en/of België over Nederland heen dreigen te stappen in de coëfficiëntenlijst. In het seizoen 2021/2022 pakte Nederland namelijk enorm veel punten. Dat seizoen valt volgend jaar echter weg, waardoor er dit seizoen de nodige punten behaald moeten worden om beide landen voor te blijven in de komende jaren.
Die bal ligt nu bij
PSV en Feyenoord in de Champions League, die het respectievelijk opnemen tegen Arsenal en Inter Milan. Overwinningen, gelijke spelen en het liefst nog een volgende ronde, zullen de nodige punten binnen moeten brengen.
In de Europa League nemen Ajax en AZ het op tegen Frankfurt en Tottenham. Ook zij moeten zorgen dat er nog de nodige punten binnengehaald worden. Daarnaast is het te hopen dat de Belgische en Portugese clubs weinig of geen punten meer pakken in het restant van het seizoen.
In het gunstigste geval pakt Nederland nog een hoop punten en zou zelfs Frankrijk nog ingehaald kunnen worden.